Боротьба з антибіотикорезистентністю: експерти об’єдналися для пошуку рішень

Сьогодні в Україні відбувся масштабний Всеукраїнський семінар-тренінг, присвячений гострій проблемі антибіотикорезистентності. Захід організований Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спільно з Державним науково-дослідним контрольним інститутом ветеринарних препаратів та кормових добавок, проходить під головуванням першого заступника голови Держпродспоживслужби Олега Осіяна.

Із привітальним словом до учасників семінару звернулися директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ігор Лоцкін та директор ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок Володимир Стибель.

Учасники семінару – провідні фахівці в галузі бактеріології, мікробіології та ветеринарії – обговорили сучасні аспекти глобальної кризи антибіотикорезистентності. Своїм досвідом боротьби з цією проблемою поділилися представники провідних наукових установ та міжнародних організацій. Зокрема, Марта Концевіч-Ярзаб, директорка Управління кормів, фармацевтики та використання Головного ветеринарного інспекторату (GIW, Варшава, Польща), детально розповіла про планування та проведення моніторингу антимікробної резистентності в Польщі. Проф. Даріуш Васіль, представник державного ветеринарного інституту (PIWet, Пулави, Польща), презентував сучасні методичні підходи до проведення такого моніторингу.

Актуальні аспекти глобальної кризи антибіотикорезистентності висвітлили представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Регіональні аспекти проблеми розкрив Роман Гурський, начальник головного управління в Івано-Франківській області, розповівши про Регіональну Програму контролю протимікробних препаратів. Цікаві доповіді прозвучали від Тетяни Гаркавенко, Ірини Мусієць та Ольги Горбатюк.

Юрій Косенко акцентував увагу на важливості контролю за обігом протимікробних препаратів та чутливості до них мікроорганізмів як двох складових ефективного протистояння антибіотикорезистентності. Віктор Музика детально ознайомив присутніх з національними та міжнародними нормативно-правовими актами щодо проведення моніторингу протимікробної резистенентності.

Завтра, на базі ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок, учасники семінару зможуть закріпити теоретичні знання на практиці. Провідні фахівці галузі проведуть майстер-класи з методології визначення антимікробної чутливості мікроорганізмів.