Левицький Тарас Романович
Завідуючий лабораторією – кандидат сільськогосподарських наук.
Тел. (032) 231-85-06
E-mail:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Лабораторія у складі Випробувального центру ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок акредитована Національним агентством з акредитації України на відповідність вимогам ДСТУ ISO/IEC17025–2006 у галузі органолептичних, фізико-хімічних, імуноферментних, мікроскопічних, токсикологічних випробувань продуктів тваринництва і рослинництва, кормів, преміксів, кормових добавок, препаратів фармацевтичних для потреб ветеринарної медицини та тваринництва, визначення ГМО.
В лабораторії адаптовано та впроваджено аналітичний метод мікроскопічної ідентифікації і оцінки компонентів тваринного походження, описаний в директиві 2003/126 від 23 грудня 2003 року та регламенті ЄС 152/2009 від 27.01.2009 р. Цей метод успішно використовується в Україні для виявлення заборонених компонентів тваринного походження у кормах, а також виявлення фальсифікації кормів та кормової сировини. З метою гармонізації нормативної бази України до вимог ЄС, взявши за основу директиву та регламент, на першому етапі було розроблено Методичні рекомендації, а у подальшому – Державний стандарт України стосовно аналітичного методу мікроскопічної ідентифікації, вимог, порядку та правил проведення випробувань.
Функції лабораторії
- впровадження, адаптація та модифікація сучасних методів контролювання безпечності та якості кормових добавок, преміксів та кормів;
- впровадження методів контролювання вмісту ГМО у кормах та кормових добавках і оцінка їх безпечності та впливу на організм тварин;
- впровадження сучасних методів контролювання мікотоксинів у кормах і кормовій сировині, створення та апробація засобів нейтралізації дії мікотоксинів на тварин;
- комплексна оцінка якості та безпечності кормових добавок і преміксів, згідно з сучасними міжнародними вимогами.
Перелік методів випробувань, що проводяться в лабораторії 1. Визначення вмісту сирої клітковини у кормах. 2. Визначення вмісту вологи у кормах, преміксах, кормових добавках. 3. Визначення вмісту сирого протеїну у кормах, преміксах, кормових добавках. 4. Виділення мікроскопічних грибів у кормах. 5. Визначення вмісту хлористого натрію у кормах, преміксах, БВД. 6. Визначення токсичності (нешкідливості) кормів, кормових добавок, преміксів. 7. Визначення крупності помолу і масової частки залишку після просіву кормів. 8. Визначення загальної кислотності (рН) кормів. 9. Визначення вмісту сирого жиру у кормах. 10. Визначення вмісту сирої золи у кормах. 11. Визначення вмісту кальцію у кормах, преміксах, кормових добавках. 12. Визначення вмісту фосфору у кормах, преміксах, кормових добавках. 13. Визначення кислотного числа жиру у кормах. 14. Визначення перекисного числа у кормах. 15. Визначення йодного числа у кормових жирах. 16. Визначення вмісту вітаміну А у преміксах. 17. Визначення вмісту вітаміну Е у преміксах. 18. Визначення вмісту вітаміну В1 у преміксах. 19. Визначення вмісту вітаміну В2 у преміксах. 20. Визначення вмісту вітаміну В3 у преміксах. 21. Визначення вмісту вітаміну В4 у преміксах. 22. Визначення вмісту вітаміну В5 у преміксах. 23. Визначення вмісту вітаміну В6 у преміксах. 24. Визначення вмісту вітаміну С у преміксах. 25. Визначення активності уреази у продуктах із сої. 26. Визначення вмісту каротину у кормах. 27. Визначення вмісту мікотоксинів у кормах (патулін, зеараленон, Т-2 токсин, афлатоксини). 28. Визначення амілолітичної та глюкоамілазної активності у кормових добавках. 29. Визначення протеолітичної активності у кормових добавках. 30. Визначення пектолітичної активності у кормових добавках. 31. Визначення вмісту метіоніну у кормових добавках. 32. Визначення нітратів і нітритів у кормах. 33. Визначення масової частки карбаміду у кормах (кількісний та якісний метод). 34. Визначення наявності білків тваринного походження у кормах та кормових добавках методом ПЛР. 35. Мікроскопічний метод ідентифікації тканин тваринного походження та інших компонентів у кормах. 36. Визначення наявності джерел ГМО в кормах методом ПЛР. 37. Методи контролювання показників якості та безпечності зареєстрованих кормових добавок, преміксів у відповідності до діючої нормативної документації та реєстраційних досьє.
Перелік платних послуг, які можуть надаватись лабораторією юридичним і фізичним особам 
|